Áprilisi gyász

2012.03.14. 09:46

Előszó a Diaszpóra21 örmény magazin áprilisi számából.

Milyen láthatatlan erő kényszeríti az emberek lelkét a bosszú, a viszály, és az erőszak feneketlen poklaiba.?. Jól tudjuk, – mert a huszadik század megtanította – az intézményesített gyilok, gyűlölet, megosztás és agresszió mögött általában mindig rinocéroszarcú politikai érdek feszül: retorikája álszent, hazug, önigazoló.
Mikor egy népirtáshoz indokokat keresnek, mindig találnak is… Így volt ez 1915-ben, a hivatalos török álláspont szerint "sosemvolt” népirtás éveinek korszakában. Ezért hivatkozhatott Hitler is az elpusztított örményekre, hiszen alig telt el két évtized és a világ máris elfelejtette őket… akkor a zsidókra sem fognak emlékezni… És így kelt, így kel életre újra-és újra a borzalom, így változik a hazug képmutatás világdiplomata arca, a terror szörny fenevadjává… Ez a sátáni mű beteljesedése. A hazugság felépíti, a gyűlölet lángba borítja, a közöny és a felejtés felismerhetetlenné teszi a veszélyt. Ami közel száz éve történt, ma már nem rendíti meg a Világot, de az egyes   emberekbe örökített sorsokkal másfél millió örmény halála egy egész nép egymást követő generációinak feldolgozatlan tragédiája lett…Akik túlélték az örmény népirtást , ma már a legjobb esetben is kilencven felett lévő dédapák. Talán gyilkosaik sem élnek már. Gyermekeik és unokáik is felnőttek. Talán nem is értik a múltat, de valami rejtélyes sötét gonosz a politika álarca  mögé bújva táplálja még a gyűlöletet. Bennünk kell legyen az ellenerő, ami megálljt parancsol, mielőtt a történelem újra és újra megismétli legrosszabbik önmagát. Telt már el annyi idő, hogy megszólítsuk egymást, hogy hazugság és gyűlölet tovább ne mérgezhesse az emlékezést. Jó volna végre lecsendesíteni ezt a keserű áprilisi gyászt lelkeinkben, hogy az ártatlanok szellemei is megbékélhessenek.

                                                                        Diramerján Artin


 

A bejegyzés trackback címe:

https://diaszpora21.blog.hu/api/trackback/id/tr474315918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása