Egy magyarországi örmény egyesület azon fáradozik, hogy minél több gyermek juthasson el Örményországba és ismerhesse meg ősi kultúráját, elkezdhesse az alapoktól megtanulni, vagy gyakorolhassa származási nyelvét az anyaországi környezetben. Mindezt kéthetes nyári utazás keretén belül.

Az Örmény Ifjúsági Egyesület alakulása óta missziójának tekinti az örmény nemzetiség hagyományainak, kultúrájának fenntartását és ápolását. Több nemzeti és nemzetközi szintű ifjúsági cserét, képzést és szemináriumot szervezett. A szervezet a mindennapjaiban is megőrzi az örmény származású fiatalok identitását a különböző történelmi, művészeti emlékek összegyűjtésével és azok közkinccsé tételével. Nem csak a saját, de a magyar örmény vonatkozású események megismertetése is kulcsfontosságú pl: október 6.

Ezen kötelességtudat hozta életre a Magyarországon élő örmények kiutaztatását az anyaországba, hogy saját környezetben láthassák, érezhessék kultúrájuk gyökerét.

Mivel a hazai tantervben nem részesülnek örmény nemzetiségi oktatásban, ezért az egyesület feladatának látja és tartja minden olyan fiatal megfelelő tudáshoz juttatását, aki a hagyományait és kultúráját tovább szeretné vinni és ápolni a jövőben. A program céljai többek között a nemzetiség értékek közvetítése társadalmi, kulturális, vallási vonalon a maximális megértés és tolerancia jegyében.

A rövid idő alatt, melyet kint tölthettek 2016. 07. 10.-2016. 07. 23. minél több eseményt, programot, lehetőséget igyekeztünk nyújtani a fiatalok és gyermekem számára, mely később egy életre szóló élmény marad a számukra.

A legkreatívabb és leghatékonyabban egy olyan autentikus környezetben tudnak tanulni a fiatalok, ahol szinte magukba tudják szippantani a tudást és a kultúrájuk gyökereitől megismerni szokásaikat. Nem csak a hagyományos ételeik készítését ismerhették meg, a fűszereket, a szokásaikat, kultúrájukat múzeumokon keresztül a helyiek segítségével, mindezt anyanyelvükön, örmény nyelven. Természetesen nyelvi segítség is rendelkezésükre áll.

Az első napon a megérkezést és a pihenést követően a résztvevők egymás megismerésével töltötték az időt, ahol az általános információcserét követően játékos csoport feladatokat kaptak.

Nagy hangsúlyt fektettünk az anyaország nyelvének elsajátítására, mely mindennap különböző szinteken zajlott: teljes nap játékos módszerekkel, ahol mondókákkal, versek és énekek segítségével tanulták a nyelvet.

Az örmény vallás megismertetése szintén nagy szerepet töltött be a tábor ideje alatt: Edzmiazin, az örmény vallási központ meglátogatása, Khor Virab, az örmény keresztény vallás bölcsőjének meglátogatása.

Az örmény diaszpóra bemutatása és fiatalok tehetséggondozásának: a Diaszpóra Minisztérium látogatása és előadásokon való részvétel, illetve a Tumo nevű intézmény látogatása, ahol ki is próbálhatták magukat fiataljaink a sokszínű program és játék keretein belül.

Mindezen kívül lehetőségük nyílt az anyaország legszebb és legérdekesebb helyeinek meglátogatására: az Aragatz hegységben túráztak, Garni, a ma már Világörökség tagjának, a híres történelmi jelentőséggel bíró templomerődítmény látogatása, a Sevan tó, ami a világ egyik legmagasabban fekvő édesvízi tavának meglátogatása.

Nem utolsó sorban a főváros, Jereván látogatása és megismerése kis csoportokban feladatok és rejtvények megoldásán  keresztül, a Történelmi Múzeum látogatása, ahol a történelemmel ismerkedhettek meg, illetve a helyi művész világba is bepillantást nyerhettek, a helyi jelentőséggel bíró művésztelep meglátogatása során.

Továbbá olyan multiplikáló hatást értünk el a fiatalokon keresztül, mely a jövőben további sikeres programokat von maga után a hagyományőrzés és értékek ápolása talaján, hiszen a legjobb hír száj hagyomány útján terjed. Nem utolsó sorban a tábor ideje alatt tanultakat, tapasztaltakat családtagjaik és barátaik körében is tovább tudják adni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diaszpora21.blog.hu/api/trackback/id/tr9511702053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása