Ferdítések és tények -

2018.04.26. 13:43

Tájékoztató levelet küldött szét Esztergály Zsófia az Erdélyi Örmény Gyökerek Egyesület színeiben megválasztott fővárosi, nemzetiségi elnök a szószólói választások kapcsán örmény vonatkozásban napvilágot látott hírekkel  kapcsolatban.  Mint ismert, az egész közösségen belül nagy felháborodást váltott ki a jelöltlista állításának mikéntje. Esztergály  Zsófia egy tájékoztató levélben próbálja tisztázni a helyzetet, de azt elfelejtette mindenkinek elküldeni. Gondosan kihagyta a címzettek listájáról, azokat, akikkel nem szeretné megosztani nyilvánvaló ferdítéseit.  Az örményeket megszólítva, de kihagyva őket a címlistáról, pontokban fogalmaz. Így végletekig leegyszerűsítve, „magyarázom a bizonyítványt”  ismeretterjesztő stílusában tálalja a történteket. A Diaszpóra 21 hónapok óta szedi össze az információ morzsákat, így most Esztergály Zsófia mondatai mellé kirakjuk a tényeket. Esztergály állításai és  szövege központozva és fekete alapon fehéren, a tények sárga színnel illesztve.

 

Kedves örmények és erdélyi örmények!

 

Tájékoztatlak benneteket a szószóló választás tényeiről. Az elmúlt időszakban több, egyoldalú, illetve feltételezett és manipulatív információ látott napvilágot. Ezért nézzük kizárólag a tényeket, azokat is lényegre törően.

Diaszpóra21     Rendben, hát jöjjenek a tények: Egyoldalú és manipulatív információ nem jelent meg semmilyen felületen. A megjelent anyagok a választásban érintett szereplők, képviselők, beszámolóiból, bejelentések, beadványok szövegeiből álltak össze. A szószólói jelöltlistát vezető Simani Sylva, bár kerestük többször is, elzárkózott a nyilatkozattól és a dolgok tisztázásától.

 

  • Az Országos Örmény Önkormányzat által állított listán szereplő Dr. Simani Silva asszonyt április 8-án az Országgyűlési Választások alkalmával a regisztrált örmény nemzetiségi választók bejuttatták a Parlamentbe. Dr. Simani Silva rövid időn belül átveszi megbízatását.

A tények: Az Országos Örmény Önkormányzat nem állíthatott listát, mert erre vonatkozó határozat a képviselőtestület által nem született. Rendes ülések összehívását, vagy a testület által összehívható rendkívüli ülés kiírását megakadályozta az elnök.

  • Személyéről az általa elhangzottak alapján elmondható: az erdélyi örmények körében valóban nem, de az örmények körében ismert, hiszen belgyógyászként sokukat kezeli, kezelte. Korábban nem vett részt önkormányzati és közigazgatási feladatok ellátásában, de regnálásával természetszerűen ez megváltozik. Származását tekintve szíriai örmény. Családjának egy része Örményországban él. Anyanyelvi szinten beszél örményül, anno Magyarországon tanult és azóta itt él. Egyesek kurd származását híresztelik, de ez megalapozatlan információ.

A tények: Simani Sylva nemcsak az Erdélyi örmények között nem ismert személy. Nemcsak önkormányzati és közigazgatási kérdésekben járatlan, de a közösség rendezvényein, kulturális programjain sem találkozhattunk vele. Genocídium Emléknapi hivatalos koszorúzáson sem volt jelen a napokban. A közösség  jelentős többségét nem is kezelte orvosként, de ha kezelte is volna, nyilván ez nem elég indok arra, hogy ő legyen az örmények országgyűlési képviselője. Esztergály Zsófia nem beszéli az örmény nyelv semelyik változatát,  dialektusát, így azt sem tudja megállapítani, milyen szinten beszéli azt Simani Sylva, akinek származásáról nincsenek információink, nem is firtatta senki, hiszen szabad identitásválasztás van. Frissítés: Simani Sylva 2018. május 8-án nem vette át mandátumát.

 

A jelöltállításról

  • A törvény szerint, listát állítani az Országos Örmény Önkormányzat (lásd: OÖÖ) tud. Ennek elnöke Dr. Serkisian Szeván. A képviselők a jelöltek személyét illetően nem tudtak megegyezni. A 4 ülést, amelyet ezügyben összehívtak, létszámhiány miatt eredménytelenül zárták.

A tények:  A rendkívüli módon összehívott üléseken módja sem lett volna a testületnek saját jelöltjeit ajánlani, vagy elfogadtatni, mert napirendi pontként sem kerülhetett volna fel a javaslattétel. Rendes ülés összehívását pedig a testület egybehangzó állítása szerint  megakadályozta az elnök, Serkisian Szeván.

 

  • Szószólói státuszért lobbizott az OÖÖ elnökénél: Dr. Turgyán Tamás, Dr. Puskás Attila, Avanesian Alex és Akopjan Nikogosz, valamint Dr. Láng Péter. Jómagam nem.

A tények:  Esztergály Zsófia, mivel soha nem járt az Országos Önkormányzat ülésein, és nem volt jelen  a képviselők és elnök találkozóin, vagy beszélgetésein, így fogalma sem lehet róla, ki "lobbizott" a szószólói jelöltlistára kerülésért. A lista minimum kérdőjeles. A valóság az, hogy Avanesian Alex nem lobbizott szószólói státuszért, Puskás Attila pedig elutasította, hogy induljon a pozícióért. Annak ellenére, hogy Esztergály Zsófia információi tévesek, az általa felsorolt valamennyi „lobbizó” elismert személy a magyarországi és az erdélyi örmények körében. Nem kérdéses, hogy a közösség életében aktívan részt vesznek, annak érdekében dolgoznak. Végül egyikük sem került Serkisian Szeván privát listájára.

  • Miután nem az önkormányzat működését érintő kérdésről, hanem azon túlmutató, magyarországi és ezáltal erdélyi örmény közösség számára fontos pozícióról volt szó, az utolsó ülésen megjelent többségi képviselők úgy döntöttek: felülemelkednek azon, hogy hatalmi harcok miatt – a 13 magyarországi nemzetiség között egyedüliként – képviseletet veszítsen az örmény közösség. Az ülésen ezért döntéssel állítottak listát, nem pedig szavazással.

A tények: Határozatképes létszámú közgyűlési szavazás nélkül döntés/határozat  nem hozható. A jelenlegi szószóló dr. Turgyán Tamás is többségi szavazás révén szerezte mandátumát 2014-ben. Az idei választáson Magyarország tizenhárom nemzetisége közül egyedül az örmény nemzetiség esetében kerülte meg az elnök közösségét és  állított határozat nélkül jelöltlistát. Ez a kormányhivatalnak is szemet szúrt. Hatalmi harcok nincsenek, a többség együttes álláspontot képviselt és testület által megszavazott, törvényes  jelöltállításhoz ragaszkodott.

Arra vonatkozóan, hogy milyen módon kell listát állítani, a törvényben nincsen teljes körű előírás. Ennél fogva vélhetően vitatható.

A tények: Vitatható bizony. A törvény világosan fogalmaz. Jelöltlistáról az Országos Önkormányzat dönthet, a döntések pedig testületi határozat alapján születhetnek

 

A Nemzeti Választási Bizottsághoz beadott lista

Bezjian Antranik Lutfi, Dr. Simani Silva, Malhazjan Vahan, dr. Serkisian Szeván, Esztergály Zsófia Zita.

A tények: A listán szereplő valamennyi személy Serkisian Szeván önkényes jelölése alapján került a listára., tehát nem egyeztetés és konszenzus alapján. Még megkérdőjelezhetőbbé teszi a lépést, hogy az elnök magát is listára tette az elnök és ennek még lesz jelentősége a jövőben, különösen, ha Simani Sylva esetleg visszalép, vagy nem veszi át mandátumát határidőben. Frissítés: Május 8-án ez látszik megvalósulni.

 

A szószóló-jelölt lista alakulása

  • A törvény értelmében a listán szereplő első helyen lévő jelölt az, aki alapértelmezettként szószóló lesz. A Nemzeti Választási Bizottság két főt törölt a listáról. Ennek oka: Vahan-nak és Lutfi-nak nem volt országos választásra kiterjedő nemzetiségi regisztrációjuk, amit a megadott időintervallumban sem módosítottak. Sem személyesen, sem papíron, sem online felületen.

A tények:  A listán szereplők közül az elnök Vahan-t és Lutfi-t szándékosan hagyta ki a regisztrációból, hogy később automatikusan lekerüljön a nevük. Véletlen kizárva,  hiszen a jogász végzettségű Serkisian Szeván nyilván gondosan odafigyelt a jelöltek kiválasztásának részleteire.

  • Lutfi Szevánt hibáztatta, ezért feljelentette több helyen.

A tények: Lutfi is Szeván jelöltje volt, de mint később kiderült egy olcsó trükk áldozata lett, ezért is tett feljelentést, de nemcsak ebben az ügyben. Más komoly bűncselekményeket is bejelentett.

  • Addig azonban míg ezekben nincsen eredmény – a magyar törvények szerint – mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Ezért manipulatívan megfogalmazott írásokban terjeszteni feltételezett bűncselekményt, nem okos dolog.

A tények:  A büntető eljárások információink szerint zajlanak, birtokunkban vannak jegyzőkönyvek. Megvárjuk a vizsgálatok lezártát, hogy mit állapítanak meg a hatóságok hamis tanúzásra történő felbujtás, költségvetési csalás, hatalommal való visszaélés kérdéseiben. 

 

  • Aki az Erdélyben élők közül eddig nem találkozott Bezjian Antranik Lutfival, vagy nem ismerné, az alábbi linken tudja megnézni. A tüntetést az Orbán-kormány ellen szervezte egy civil szervezet, miután kiadták a baltás-gyilkost Azerbajdzsánnak. Lutfi 2 perc 16 másodpercnél látható.

 A tények: A link megosztása mi más lenne, mint manipuláció, de ne  felejtsük, Bezjian Antranik Lutfi szintén Serkisian Szeván jelöltje, akárcsak Esztergály Zsófia, így ők közös listán szerepelnek. Esztergály Zsófia tisztában volt vele, kivel szerepel együtt a listán, ha személye általa nem vállalható, visszaléphetett volna, nem kell elfogadnia a meglepetésszerű jelölést. Ha Antranik maradt volna a lista élén, akkor Zsófia egy kabinetbe került volna vele. Mellesleg a baltás-gyilkos  kiadása a teljes közösségben, minden jóérzésű örménynél kiverte a biztosítékot, csak Esztergály Zsófia és szervezete nem tiltakozott abban az időszakban.

Link: https://index.hu/video/2012/09/05/orban_ha_ferfi_vagy_gyere_ki/

 

  • Az OÖÖ elnökéről: a többi között jogász végzettségű elnök már értesült a szerinte lejárató kezdeményezésekről, amely mögött a sértett lobby-csoport tevékenységét feltételezi.

A tények: Nincs sértett lobby-csoport. Felháborodott és becsapott magyarországi örmény közösségről viszont beszélhetünk.

 

Az erdélyi örmények listán való szereplése

  • Az Erdélyben élőknek talán újdonság, itthon nem: 2017 telén leültem minden vezetővel tárgyalni félretéve az elzárkózást, illetve a „megmerevedett” régi konfliktusokat, és higgadtan szemtől szemben beszélgettem mindenkivel. Általánosságban a közösségben megmutatkozó irányokat mértem fel. Felfrissítettem benyomásaimat. Ezek tartalmas beszélgetések voltak, ezúton is köszönöm mindenkinek.

A tények: Nem említi Esztergály Zsófia, hogy kikkel, milyen vezetőkkel ült le egyeztetni. A legnagyobb magyarországi, de a kisebb örmény szervezetek és intézmények ( Arménia Népe Kulturális Egyesület, Örmény Kulturáért Alapítvány, Örmény Ifjúságért Egyesület, Örmény Kulturális Központ Egyesület… stb.) vezetői, de tagjai sem tudnak semmiféle tárgyalásról. 

  • Ezen beszélgetések egyikén jött szóba a közelgő választás, és javasoltam az OÖÖ elnökének: demokratikus volna, ha a listára felkerülne az erdélyi örmény közösségből is valaki, hogy közösségünk képviselve legyen a Parlamentben (Dr. Turgyán Tamásnak magyarországi viszonylatban ez nem sikerülhetett). Ez a tavalyi beszélgetés realizálódott végül a választásokon személyemben, amely végtére is meglepetésként ért.

A tények: Az Országos Örmény Önkormányzat képviselőtestülete nem tud az egyeztetésről, ami azt jelenti, hogy Esztergály Zsófia és Serkisian Szeván között felhatalmazás nélküli háttértárgyalás zajlott. Egyesületének nyilván lett volna beleszólása, hogy ő-e a megfelelő személy a jelöltséghez. A szószólói választás tétje és felelősségének súlya túlnő azon, hogy valaki csakúgy meglepetésszerűen kerüljön a listára, majd a kabinetbe.

  • A választást követő konzultáción egyeztünk meg abban, hogy a szószóló beiktatását követően én az erdélyi örmény közösséget fogom képviselni a szószólói kabinetben. Puskás Attila levelére reagálva: nem konkrét személy, vagy valamilyen egyesület érdekét, hanem a KÖZÖSSÉGET képviselem. Nem Sarolta, vagy Szeván embereként vagy árnyékában dolgozom.

A tények: Esztergály Zsófia tehát jól fizető kabinetpozícióra számít háttéralkuja révén. A probléma, hogy nem élvezi az erdélyi örmény közösség többségének támogatottságát. Elmondásuk szerint még saját egyesületének oszlopos tagjai sem tudtak egyeztetéseiről, nemhogy jelölti indulásáról. Az előző pont szerint őt magát is meglepetésként érte a dolog.

Összefoglalva:  Esztergály Zsófia egyetlen pontban sem tisztázta a szószólói választás kritikus körülményeit, melyek vállalhatatlanok a Magyarországi örmény közösség körein belül. Örmények és erdélyi örmények egybehangzó véleménye szerint a választás mikéntje, így eredménye sem tekinthető legitimnek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diaszpora21.blog.hu/api/trackback/id/tr513871300
süti beállítások módosítása