A gyöngyösi testvérváros botrány kapcsán, ha nem lenne véresen komolyan mai a dolog, akkor azt is hihetnénk, hogy egy Mikszáth novella kelt életre, de aztán fejet is hajtok a mester életműve előtt, hiszen ő maga is csak a valóságból dolgozott, ebből az elképzelhetetlen magyar rögvalóból.

 

Azeri részről egyszer már felültették kormányunkat egy nagy diplomáciai botrányhintára, ám hogy ezt rövid időn belül másodszor és harmadszor is sikerül megtenniük az már több, mint gyanús. Előbb a Magyar Postát is belekeverve az egész hazai médiát, majd néhány nap múlva egy magyar város, Gyöngyös legmagasabb rangú vezetőjét sikerült megvezetniük.

 

Az előzményekről talán csak annyit, hogy a baltás kiadatása előtt és azóta is gőzerővel dolgozik az azeri PR gépezet, melyhez „komoly” stratégiai partnert is talált a Jobbik, illetve kormányunk személyében. Nem volt elég tehát a baltás gyilkos kiadatását nemzetközi diplomáciai botránnyá eszkaláló, átverő gesztus, a napokban az azeri nagykövetség a Magyar Postával történő közös bélyegkiadásról kommunikált. Az egykori diktátort ábrázoló kiadványról – minimális oknyomozói firtatás után - hamarosan kiderült, hogy mindössze egy magánkezdeményezésről van szó, melyben a Magyar Posta nem vesz részt. A vállalat részéről ezt nyilatkozatban erősítették meg, s a sajtóban megjelent valótlanságokat fordítási tévedésnek állították be. Pedig a valótlanságokat az azeri propaganda a nagykövetség szócsövén keresztül félreérthetetlenül kommunikálta: szó sem volt tévedésről, csak a részükről már unalomig megszokott, félrevezető manipulációról, amibe előszeretettel vonnak be megvezetett, butuska európai szereplőket, politikusoktól kezdve sajtómunkatársakig, akik mit sem sejtve sétálnak bele a csapdába.

Pont úgy, mint Faragó László, Gyöngyös polgármestere, aki jóhiszeműségét hangoztatva, de bizonyára bakui utazgatások és egyéb „önzetlen” pusztán a várost szolgáló gazdasági érdekek reményében fogadta a Jobbik főnök Vona Gábor kalauzolásával érkezett azeri küldöttséget Bayram Safarov, állítólagos polgármester vezetésével, aki remélhetőleg csak névrokona a baltás gyilkosnak. A nemes cél, hogy testvérvárosi szándéknyilatkozatot írjanak alá Gyöngyös és az örmény karabahi Susha városa között. És most megálljunk! Ha az átlagember nem kapja fel a fejét azonnal, abban még nincs is semmi különös, de hogy egy ilyen szituációba önként és dalolva gyalogol bele egy felkészült városatya és valamennyi még inkább felkészült tanácsadója, sajtósa stb, az már mikszáthi kategória. Karabah nemzetközi jogi státuszáról, még talán a gyerekek is tudnak. A  terület szinte teljességgel örmények lakta, jelenleg is örmény fennhatóság alatt áll, bár Azerbajdzsán akár katonai, háborús eszközökkel is magának szeretné tudni. Miután Azerbajdzsán egy mindössze néhány évtizedes múlttal rendelkező, korábban sosem létezett ország, ennek történelmileg és politikailag sincs alapja. Faragó László polgármester, általa elismerten tájékozatlanságból egy olyan delegációt fogadott, amelynek vezetője valótlanul állította magáról azt, hogy ő polgármester, s nyilvánvalóan nem volt lehetősége jogszerűen szándéknyilatkozatot aláírnia egy olyan város nevében, amelyben nem él, és amelynek jelenlegi valódi vezetői semmit sem tudnak a kezdeményezésről. Ezen a szinten akár meg is rekedhetne a dolog a politikai szélhámosság szintjén, ha a bili nem borulna ki és nem asszisztálna hozzá rosszhiszeműen egy legitim nagykövetség, valamint fogjuk úgy fel, hogy jóhiszeműen de sandán egy megválasztott magyar polgármester Faragó László úr, aki ezzel az ostoba, égbekiáltó szamársággal, mit sem sejtve beletenyerel a nemzetközi diplomáciába. Talán csak ekkor derült ki számára, hogy megvezették és csúnyán felültették, mert a Bakui látogatás mellé remélt palacsintába finoman szólva nem csokoládét töltöttek újdonsült azeri barátai. És ez bűzlik. Nem is maradt más hátra mint kihátrálás és zavart mentegetőzés. Az újságírói kérdésekre pedig nemnyilatkozás, ami ugyebár az egyik lehető legrosszabb védekezés. És ha a jó erkölcsöt vesszük alapul, akkor az egyetlen további lépés, amit megtehet, akár képviselő testülete révén is, visszavonni a magyarországi örmény kisebbséget is megbotránkoztató, sértő állásfoglalással felérő szándéknyilatkozatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://diaszpora21.blog.hu/api/trackback/id/tr355303106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása