Sok-sok válasz nélkül hagyott megkeresés, éveken át húzódó egyeztetés, hárítás és terelések után az emléknap előtt egy héttel megszületett a nyílt levél, mely Orbán Viktorhoz címzi az Örmény Genocídium elismerésénék kérését:

 

Nyílt levél Magyarország Miniszterelnökéhez!

 

2015-ben az Országos Örmény Önkormányzat a magyarországi örmények közösségének legmagasabb közjogi intézménye, a hazai, a Kárpát-medencei és a nemzetközi örménységgel együtt emlékezik az Örmény Genocídium 100. évfordulójára. E kerek évforduló kapcsán, a tragikus történelmi tények hivatalos elismerése érdekében hozott történelmi döntést szerdán az Európai Parlament, s szólalt meg Rómában Ferenc pápa is.  E gesztusok elégtételt és reményt adhatnak az örmény népnek arra, hogy az eddigi 22 ország közé valamennyi uniós  tagállam csatlakozik az 1915-ös, másfélmillió ártatlan örmény ember, nők férfiak és gyermekek válogatás nélküli megsemmisítését jelentő népirtás történelmi tényének elismerésével.

Mint tudjuk, Magyarország még nincs azon országok között, amelyek hivatalosan is elismerik az Örmény Genocídium tényét, noha hazánk nemzetiségei között évszázadok óta élnek örmények, s jelentős részük a túlélők leszármazottaiként érintett a huszadik század legelső népirtásában.

Az emberiség ellen elkövetett bűn, amelyet megtörténte óta tagadnak Törökország kormányai és a török levéltárakban eddig egyáltalán nem volt kutatható, az pontosan felidézhető az osztrák, német, francia, amerikai levéltárakban, ott van az egyre kevesebb számú túlélő emlékezetében és ott kísért fájdalmasan a leszármazottak lelkében is. A népirtás tagadása, a hazugság és a történelemhamisítás olyan bűnpártolás, mely csak tetézi a gyalázatot, melyet az elődök elkövettek.

A magyarországi örmény közösség tisztelettel kéri Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, Magyarország kormányát, valamint a Magyar Államot az Örmény Genocídium késlekedés nélküli hivatalos elismerésére és arra, hogy ne vegyen részt abban a szégyenteljes bűnpártolásban, amely az Örmény Genocídium tagadásával, elhallgatásával és cinikus  relativizálásával megvalósul.

Hiszünk abban, hogy a magyar nép világban elfoglalt történelmi helye, szerepe és keresztény identitásának ereje azok között tartja Magyarországot, akik nem hunyhatnak szemet ártatlan milliók kegyetlen elpusztítása felett. Ez az állásfoglalás különösen fontos olyan időkben, amikor a történelem leggyalázatosabb pillanatai napjainkban is megismétlődni látszanak, hiszen keresztények, köztük örmény keresztények tízezrei esnek áldozatul a legsátánibb terror ámokfutásának.

 

 

Budapest 2015. Április 17.

 

Országos Örmény Önkormányzat

 

 

UI: Az Örmény szervezetek április 24-én este gyertyás megemlékezést szerveznek Budapesten, amelyre mindenkit várnak. A pontos helyszínről a diaszpóra21 facebook oldalán lehet többet megtudni a jövő héten!

A bejegyzés trackback címe:

https://diaszpora21.blog.hu/api/trackback/id/tr837375792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása