Interjú Faragó Lászlóval, Gyöngyös város polgármesterével.

 

Gyöngyös polgármestere, Faragó László azután adott telefoninterjút, hogy az azeri testvérváros szándéknyilatkozat kapcsán kirobbant botrány fejleményeként az Országos Örmény Önkormányzat vezetőivel is találkozott. Az elmúlt héten a Jobbik, valamint az azeri nagykövetség kommunikációjából is az derült ki, hogy testvérvárossá fogadási szándéknyilatkozat került aláírásra. A dolog szépséghibája, hogy mindez egy nem regnáló polgármesterrel, egy vitatott státuszú területen fekvő, nem azeri várossal történt. És még más sem stimmel.

 

Diaszpóra21:  A sajtóból nyomon követhettük az eseményeket, összefoglalná röviden, hogy mi a jelenlegi álláspont?

 

Faragó László: Rögtön az elején tisztáznám, nem testvérvárosi szándéknyilatkozatról volt szó abban a dokumentumban, amit aláírtunk.

 

Diaszpóra21: A többi résztvevő mégis így kommunikálja. A jobbik orgánumai és az Azerbajdzsáni nagykövetség is félrevezető módon láttatná az eseményeket?

 

Faragó László: Ezt inkább tőlük kellene megkérdezni. Mi mindössze a keleti nyitás jegyében történő kapcsolatfelvételről beszéltünk, amit orosz, török, iráni, kazah és kínai városokkal is kötöttünk. Az egész, amibe Susha város kapcsán elég szerencsétlenül belekeveredtünk és, amibe már a nagypolitika is rendesen belefolyt a keleti nyitás kapcsán zajlott. Vona képviselő úr, aki Gyöngyös szülötte keresett meg és hozta ezt a kapcsolatot az Azerbajdzsán nagykövetséggel.

 

Diaszpóra21:  Állásfoglalás az önök részéről, hogy egy vitatott jogi státuszú területen lévő várossal és nem a jelenlegi örmény polgármesterrel, hanem egy állítólagos korábbi azerbajdzsán vezetővel került aláírásra a dokumentum?

 

Faragó László: Nem állásfoglalás és el kell ismernem, hogy szerencsésebb lett volna más személlyel, más körülmények között aláírni ezt a szándéknyilatkozatot.

 

Diaszpóra21: Nem érzi azt, hogy felültették? Hiszen azeri részről feltételezhető, hogy szándékos volt a „tálalás”.

 

Faragó László: Inkább nem kommentálom, mi jóhiszeműen jártunk el. A nagypolitikát pedig jobb lett volna kihagyni.

 

Diazpóra21: Mi lesz a sorsa az aláírt dokumentumnak?

 

Faragó László:  Egyáltalán nem biztos, hogy lesz folytatása a dolognak. Ha nem sikerül értelmes tartalommal megtölteni, akkor nem lesz folytatás. Ezzel részemről le is zártam az ügyet, nincs is értelme többet beszélni róla.

 

Diaszpóra21: A botrány kirobbanása után mégis milyen lépéseket terveznek?

 

Faragó László: Szeretném hangsúlyozni, hogy nem állt szándékunkban megbántani a Magyarországon élő örményeket, mint, ahogy bárki mást sem. Sajnáljuk, ami történt és terveztem, hogy meghívom az örmény kisebbség képviselőit, de ők megelőztek és hamarabb bejelentkeztek.

 

Diaszpóra21:  Olyannyira, hogy a találkozóra már sor került. Mi történt ezen a megbeszélésen?

 

Faragó László: Úgy érzem tisztáztuk, amit lehetett. Tényleg jó hangulatban, nagyon szívélyes és baráti légkörben zajlott és megállapodtunk abban, hogy nyitottak vagyunk Susha város valódi örmény polgármesterével is felvenni a kapcsolatot, és készen állunk gazdasági, oktatási, kulturális területen is partnerek lenni. Talán a nyári uborkaszezont követően, ősszel leülhetünk konkrétumokról is beszélni, mert szóba került néhány nagyon ígéretes üzleti lehetőség is. De erre majd térjünk vissza ősszel.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diaszpora21.blog.hu/api/trackback/id/tr45314558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása